Koko tuotevalikoima edullisin hinnoin, lisä-alennusta kun ostat enemmän! Toimitus kaikkialle maailmaan. Lue lisää

(Matricaria recutita; Asteraceae) kamomill

     Kamomilla on vanha peltojen ja pientareiden yksivuotinen asterikasveihin kuuluva rikkakasvi, joka on harvinaistunut kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi.

Suvun nimi Matricaria on johdettu latinan sanoista mater (= äiti) sekä matrix (= kohtu), jotka viittaavat kasvin käyttöön naisten sairauksissa. Kreikan khamaimelon (= maaomena) puolestaan viittaa kasvin makeahkoon tuoksuun. Yrtin rauhoittavan vaikutuksen vuoksi egyptiläiset kutsuivat sitä ”Auringon jumalan kukaksi”.

Kamomilla rohtona

Rohtona käytetään kukkia. Vaikuttavia aineita ovat eteerinen öljy (0,3—1,0 %; sisältää mm. 1-bisa- bololia 25—45 %, bisabolloksideja, kamatsuleenia, farneseenia, rnatrisiinia, myrseeniä, kadineenia, geraniolia ja salisyylihappoa) ja lisäksi flavonoidit (apigeniini, kversetiini ja luteoliini), kumariinit (herniariini ja umbelliferoni), koliini, lima-aine, kamornillaesteri, karvasaineet, fytosteriini, klorogeenihappo ja nikotiinihappo.

Kamomilla laukaisee sileiden lihaksien kouristuksia ja rauhoittaa vatsaa; sitä käytetään vatsavaivoihin, maha-suolikanavan tulehduksiin, ilmavaivoihin, koliikkiin ja kuukautiskramppeihin. Kamomillalla on tulehduksia parantava, antibakteerinen vaikutus, joka edistää haavojen paranemista. Ulkoisesti käytettynä kamomilla desinfioi ja rauhoittaa ihoa; lievittää iho- ja silmätulehduksia ja parantaa ihon ja limakalvon bakteeritulehduksia. Kamomilla lievittää myös kutinaa ja hoitaa herkkää, ärsyyntynyttä, kuumottavaa ja yliherkkää ihoa. Kylvyissä kamomillaa käytetään iho-ongelmia ja tulehduksia hoitamaan ja ihon uudistumista edistämään. Kamomilla on tärkeä rohto myös suolihuuhteluissa.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Lisää hoitavista yrteistä hänen kirjassaan Luontoäidin Kotiapteekki.

Frantsilan Kamomilla on luomuviljelty Frantsilan Luomuyrttitilalla Hämeenkyrössä. Frantsila pyrikii ekologisesti kestävään tuotantoon. Yrttiviljely ja keräily on täysin luomua. Frantsilan vanhan sukutilan yrttipellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977. Myös pakkausmateriaaleissaja muussa toiminnassa pyritään ekologisiin ratkaisuihin. Yrttien keruu oikeaan aikaan maksimoi tehoaineiden ja aromien määrän. Vastuullinen ja perusteellinen tuotekehitys takaa tuotteiden korkean laadun. Tuotteiden toimivuus varmistetaan ilman eläinkokeita vapaaehtoisilla ihmisryhmillä.

 

Kamomillaa sisältäviä tuotteita

 

 

 

Posted by Frantsila lauantai 24. lokakuuta 2015 16.39.00 Categories: Frantsilan Hoitavat Yrtit
Frantsila EU

ShareButton
ShareButton
ShareButton