Koko tuotevalikoima edullisin hinnoin, lisä-alennusta kun ostat enemmän! Toimitus kaikkialle maailmaan. Lue lisää

(Calendula officinalis; Asteraceae) ringblomma

Kehäkukka on yksivuotinen asterikasvi, joka on tullut Suomeen Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopasta. Sitä on käytetty antiikin ajoista lähtien haavalääkkeenä; sen alkuperämaaksi on oletettu Intiaa, missä temppeleitä koristavat jumalat on kruunattu kehäkukkaseppeleillä. Gerard selittää tieteellisen nimen calendula viittaavan kalenteriin; kehäkukka saattaa kukkia lähes missä kuussa tahansa, ja kukinto reagoi herkästi säähän.

Kehäkukka rohtona

Rohtona käytetään kukkamykeröitä. Vaikuttavia aineita ovat triterpeenit (mm. faradoli, breiini, arnidioli, erytrodioli, kalenduladioli ja ursatrioli), kalendulosidit, flavonoidit (isoramnetiini- ja kversetiiniglykosidit), karotenoidit (lykopiini, sitroksantiini, flavokromi, flavoksantiini ja violaksantiini), eteerinen öljy ja oleonolihappotyyppiset saponiinit. Kehäkukan karotenoidit (A-vitamiinin esiasteet) ehkäisevät tulehduksia ja edistävät jyväiskudoksen muodostumista; niillä on epitelisoiva eli ihon pintakudosta parantava vaikutus.

Triterpeenisaponiineilla on osoitettu olevan solumyrkky- ja antituumorinen eli kasvainten kasvua estävä vaikutus. Kehäkukan on todettu rauhoittavan, desinfioivan ja parantavan ihon auringonpolttamia, haavoja ja tulehduksia;sillä on myös ihottumia parantava ja nestekertymiä vähentävä vaikutus.

Kansanlääkinnässä kehäkukka tunnetaan hiostavana, virtsaneritystä lisäävänä ja “verta puhdistavana” rohtona, kouristusten vastalääkkeenä, matolääkkeenä, kuukautisia kiihottavana rohtona ja maksarohtona. Kehäkukkaa käytetään ulkoisesti kääreinä, tinktuurana ja öljyvalmisteina huonosti paraneviin haavoihin, auringonpolttamiin, ihottumiin ja tulehdusten hoitoon. Sisäisesti ja huuhteluina suoliston ja emättimen haavaumien ja tulehdusten hoitoon; myös suun tulehduksien hoitoon. Kylvyissä se rauhoittaa ja pehmentää ihoa ja hoitaa tulehduksia.

Suuria määriä kehäkukkaa ei suositella raskaana oleville mahdollisten supistusten vuoksi.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Lisää hoitavista yrteistä hänen kirjassaan Luontoäidin Kotiapteekki.

Frantsilan Kehäkukka on luomuviljelty Frantsilan Luomuyrttitilalla Hämeenkyrössä. Frantsila pyrikii ekologisesti kestävään tuotantoon. Yrttiviljely ja keräily on täysin luomua. Frantsilan vanhan sukutilan yrttipellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977. Myös pakkausmateriaaleissaja muussa toiminnassa pyritään ekologisiin ratkaisuihin. Yrttien keruu oikeaan aikaan maksimoi tehoaineiden ja aromien määrän. Vastuullinen ja perusteellinen tuotekehitys takaa tuotteiden korkean laadun. Tuotteiden toimivuus varmistetaan ilman eläinkokeita vapaaehtoisilla ihmisryhmillä.

 

Kehäkukkaa sisältäviä tuotteita

 

 

 

Posted by Frantsila sunnuntai 18. lokakuuta 2015 7.46.00 Categories: Frantsilan Hoitavat Yrtit
Frantsila EU

ShareButton
ShareButton
ShareButton