Koko tuotevalikoima edullisin hinnoin, lisä-alennusta kun ostat enemmän! Toimitus kaikkialle maailmaan. Lue lisää

Luonnon kotiapteekki myös matkalle ja mökille

Luonto antaa kesäisten villivihannesten ja talven varalle kerättävien yrttiteeainesten lisäksi apua myös kesän pikkuvaivoihin. Myös kotiapteekki kannattaa varustaa ajantasalle luonnon yrttituottein!

Haavat ja loukkaantumiset

Ulkoleikeissä syntyvien haavojen ja pintanaarmujen ikivanha ykkösrohto on pihoilla villinä kasvava piharatamo, joka sisältää tulehduksia estäviä, verta hyydyttäviä ja ihon uudistumista edistäviä tehoaineita. Ratamosta käytetään lehteä, jota hierotaan tai kaulitaan niin, että lehden pinta kostuu. Sen jälkeen lehti painetaan suoraan haavan päälle. Haavoja voi lääkitä myös siankärsämön lehdillä ja kehäkukan kukinnoilla, sillä niillä on samoja ominaisuuksia kuin piharatamolla.

Frantsilan tuotteista haavojen hoitoon käytetään 11-yrtin salvaa, Terva-pihkasalvaa ja Siankärsämö-, Kamomilla-, tai Siloposki-uutetta.

Jos haavaan on mennyt hiekkaa, se saadaan pois kaalinlehdellä, jonka pinta on murskattu esim. nuijalla. Murskattu lehti asetetaan lämpimällä vedellä ja luonnon saippualla huuhdellun haava-alueen päälle niin, että se koskettaa ihoa kunnolla, ja sidotaan paikalleen esimerkiksi vanhasta lakanasta leikatulla siteellä. Hiekka lähtee irti, kun kaalinlehti saa olla paikallaan useita tunteja tai yön yli. Ennen kaalinlehden asettamista haava-alue desinfioidaan 1:1 esim. laimennetulla Siankärsämö yrttiuutteella.

Mustelmiin voi sivellä kuisman tai kehäkukan kukkaosaa tai niistä tehtyjä tuotteita. Tehokkaita rohtoyrttejä ovat myös piharatamo sekä arnikki (11-yrtin salva, Kehäkukkavoide, Kuismaöljy, Pakkaspojan kylmägeeli). Sisäisesti käytetään Aurinkovoima nokkosyrttiviherjauhetta.

Nivelvenähdyksiin auttaa kaulitusta piharatamosta, kaalinlehdestä tai rohtoraunioyrtistä tehty kääre, joka laitetaan esim. nilkan ympärille. Käärettä pidetään muutama tunti kerrallaan. Yrtit “vetävät“ turvonneesta jalasta pois nestettä ja lievittävät näin kipua. Samoin auttaa Ojan isännän muistolinimentti ja myös Kuismaöljy. Vanha kansa käytti myös suolakäärettä: 3rkl suolaa liuotetaan 1 litrassa vettä. Pyyhe kostutetaan siinä ja laitetaan kipeytyneelle alueelle vähintään puoleksi tunniksi. Nivelvenähdyksiä ja lihasrevähdyksiä varten kannattaa pakastimessa pitää aina valmiina Paras ystävä kaurapakkausta, joka on helppo asettaa ongelmakohtaan noin 15 minuutiksi kerrallaan. Kylmäkääre helpottaa oloa myös palovammoissa. Jos nivelet venähtelevät helposti, ravintoon on hyvä lisätä nokkosta (Nokkos-peltokorte-kalkkivalmiste) hivenaineiden ja vitamiinien saannin turvaamiseksi ja mustelmien ennaltaehkäisyyn.

Kesä ja aurinko

Aurinko takaa toukokuusta eteenpäin D-vitamiinin saantia ja piristää mieltä, mutta sitä on myös varottava. Otsoonikerros on todellakin ohentunut ja aurinkoa tulee varoa, palaa ei saisi koskaan. Tehokas aine auringossa palaneen ihon hoitoon on hermoja uudistava ja ihoa rauhoittava kuismaöljy. Aurinkoöljyksi lääkkeenomainen kuismaöljy ei kuitenkaan sovi, sillä sen runsas käyttö saattaa herkistää valolle.

Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös Kehäkukkavoidetta tai 11-yrtin salvaa. Palanutta ihoa viilentää ja rauhoittaa esim. pihatähtimön (vesiheinä) lehdistä puristettu mehu. Palaneen ihon hoidossa on arvostettu erityisesti myös kamomillaa ja laventelin sekä roomalaisen kamomillan eteeristä öljyä. Jos kotiapteekista löytyy eteeristä laventeliöjyä, sitä voi sekoittaa pari tippa ruokalusikalliseen kehäkukkavoidetta tai -öljyä. Etelämaalaiset rauhoittavat auringon polttamaa ihoa sitruunalla ja aloe-kasvien lehdistä saatavalla geelillä. Aloekasvit kasvavat etelässä villinä, meillä niitä saa ostaa ruukkukasveina.

Palamista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla ihon kosteudesta ja suojaamalla iho ennen auringossaoloa luonnonmukaisilla aineilla (Porkkana-Kehäkukkaöljy). Karoteenipitoisten porkkanoiden ja nokkosen syönti myös auttaa kehoa ruskettumaan kauniisti. Lapsen iho on aluksi syytä suojata kevyellä ja ohuella vaatekerralla ihon palamisen estämiseksi.

Hyvä rusketus vaatii kimmoisan ihon, jonka kosteustasapaino on kunnossa. Herkän ihon kosteuttamiseen sopii hyvin Luomuperusvoide ja Kehäkukkavoide niin ennen kuin jälkeen auringonoton. Myös kuismaöljyn käyttö on suositeltavaa auringonoton jälkeen, mutta sitä ei tule käyttää juuri ennen auringonottoa.

Muut kesän ihovaivat

Savisessa vedessä polskuttelu ja märän ihon kuivattaminen auringossa tekevät esim. lapsen jaloista ja käsistä usein erittäin kuivat ja suomukuvioiset. Sammakonsaappaiksi kutsuttua ihoa hoidetaan hellästi kuivaharjaamalla, rasvaamalla ja öljyämällä luomukasviöljyillä ja esim. Kehäkukkavoiteella, Luomuperusvoiteella tai Karitevoilla.

Ulkoleikeissä pikkulasten hiuksiin menee multaa ja hiekkaa, ja päänahkaan syntyy helposti karstaa. Karstan saa pois hieromalla päänahkaan Kehäkukkavoidetta, jonka annetaan vaikuttaa yön yli. Aamulla karsta harjataan tai kammataan hiuspohjasta kevyesti pois ja lopuksi hiukset pestään.

Kesällä kantapäät usein halkeilevat, jolloin niihin voi käyttää pehmentäviä yrtti- tai suolakylpyjä. Hunaja ja Frantsilan Terva-pihkasalva ovat erinomaisia halkeamien hoidossa ja jalkakylpynä Virkistävä Jalkakylpytiiviste.

Viruksen aikaansaamat syylät ja ontelosyylät tarttuvat helposti lapsen haavaiseen ihoon ja niiden saaminen pois vaatii usein kärsivällisyyttä. Vanha konsti on syylän siveleminen keltamon ja voikukan maitiaisnesteellä sekä voimakkaalla aamusyljellä. Syylää voi yrittää irrottaa myös valkosipulilla tai tea tree -öljyllä, mutta silloin ympäröivä iho on suojattava salvalla, koska muuten se saattaa palaa. Muita hoitokeinoja ovat syylän siveleminen hapatetuilla maitoheravalmisteilla, Siankärsämö-, Siloposki-uutteella ja 11-yrtin salvalla. Jos tarvitaan tehohoitoa, kannattaa kokeilla 11-yrtin salvaa niin, että syylä peitetään sillä ja siteellä ja käsittely uusitaan päivittäin parin viikon ajan.

Hyönteisten pistot ja nokkosen poltot

Hyttysten ja mäkäräisten pistoja ennaltaehkäisevät niitä häiritsevät hajut kuten suopursu, suomyrtti, pietaryrtti ja tomaatin lehdet. Helpompi tapa on kuitenkin pitää kotiapteekissa Sitronellan eteeristä öljyä, jota voi käyttää sellaisenaan vaatteissa tai öljyyn 1-5%:na laimennuksena iholla. Paarmoihin ja hirvikärpäsiin tehoaa taas Tea tree eli teepuuöljy samaan tapaan.

Hyttysten ja mehiläisen piston aiheuttamaa kipua ja kutinaa lievittää iholle käärittävä piharatamo, kuisma tai korvavaikku. Jos on herkkä pistoksille, kotiin kannattaa hankkia sisäisesti nautittavaa homeopaattista Apista, jota käytetään ensiapulääkkeenä. Frantsilan tuotteista tehokkaita ovat myös 11 yrtin salva, Ojan isännän muistolinimentti, Kylmänroppi ja Terva-pihkasalva, jotka estävät kutinaa.

Hyönteisten pistojen kipua ja kutinaa lievittää myös kipeään kohtaan asetettu, kevyesti veteen kostutettu sokeripala, joka “vetää ihosta pois myrkkyä“. Sokeria kannattaa pitää taskussa luonnossa liikuttaessa, sillä kostutettua sokeripalaa voi käyttää ulkoisesti myös helpottamaan käärmeenpuremaa.

Nokkosen polttamaa ihoa hoidetaan sivelemällä alueelle pihatähtimöstä, piharatamosta tai kehäkukasta tehtyä käärettä tai puristettua mehua. Polttoa lievittää myös Kamomillauute. Vanha konsti on työntää nokkosen polttama käsi tai jalka turpeeseen, multaan tai saveen, jotka vetävät itseensä nokkosen sisältämää muurahaishappoa. Nokkosen varren sisäosaa voi myös kokeilla hieroa kihelmöivään kohtaan.

Heinänuha ja ripuli

Heinänuhaa helpottaa piharatamo esim. yrttiteenä tai –uutoksena. Tukkoisuudesta kärsivän lapsen hengittäminen helpottuu, jos hänen puseronsa takaosaan sivellään Nuhanenä eteeristä öljyseosta tai eukalyptusöljyä. Heinänuhaa voi ennaltaehkäistä talvella sekoittamalla ruokaan antiallergeeneja sisältävää nokkosta (Nokkos-peltokorte-kalkkivalmiste, Aurinkovoima nokkosyrttiviherjauhe). Homeopatiasta voi olla myös suuri apu.

Kesäripulia ja muita vatsavaivoja lievittää kamomillan kukinnoista haudutettu tee. Kamomillaa voi ostaa luontaistuotekaupasta, sillä se on vähentynyt huomattavasti luonnosta. Kamomillasta saa rauhoittavan kääreen kastamalla pyyhkeen lämpimään teehen ja laittamalla sen vatsan päälle. Toinen vielä helpompi vaihtoehto on levittää kamomillauutetta suoraan vatsalle ja peittää se lämpimällä pyyhkeellä. Uutetta käytetään luonnollisesti myös sisäisesti.

 

Frantsilan tuotteet matkalle ja mökille

 • 11-yrtin salva Joka paikan hoitosalva mm. liiallisen auringonoton jälkeen, hiertymiin ja hyönteisten pistoksiin. Tunnettu myös Frantsilan ihmesalvana ihottumien, syylien ja luomien hoitajana.
 • Terva-pihkasalva Kantapään halkeamiin, psoriaasiin, hyönteisten pistoksiin.
 • Kylmänroppi Yrttiuute, luonnon antibiootti vilustumisoireisiin sisäisesti ja ulkoisesti hyönteisten pistoksiin ja huuliherpekseen. Siankärsämön, propoliksen ja muiden yrttien tehokas yhdistelmä.
 • Kehäkukkavoide tai Luomuperusvoide Pehmentämään ja rauhoittamaan ihoa esim. auringonoton jälkeen. Palanutta ihoa rauhoittaa vielä tehokkaammin, jos voiteeseen lisää laventelin eteeristä öljyä 2 tippaa 1rkl:sta kohti.
 • Kuismaöljy Pehmentämään ja rauhoittamaan ihoa esim. auringonoton jälkeen. Mäkikuismaa eli Johannisöljyä käytetään myös, jos on esim. Loukannut lihaksensa tai nivelensä kaatuessa.
 • Karitevoi Kuivien ihoalueiden hoitoon. Soveltuu tuoksuttomana hyvin myös allergikoille.
 • Porkkana-kehäkukkaöljy Auttamaan ihon hyvää ruskettumista, suojakerroin n. 3. - käytä ihon valmistamiseen kesään ennalta ja se auttaa että rusketus säilyy.
 • Lohikäärmesalva Nivelvaivoihin ja kipeytyneisiin lihaksiin aktiivisen ulkoilun jälkeen tai kun esim. huono patja vaivaa. Hartia- ja jännitysalueiden hierontaan ja kun vihdoinkin on aikaa hoitamiseen.
 • Nuhanenä Eteerinen öljyseos avaamaan hengitystä, helpottamaan heinänuhaisen oloa ja raikastamaan huoneilmaa. Pirskottele lattialle tai kostuta paperinenäliina ja tuoksuttele - ei suoraan iholle. Käytä myös tunkkaisen tuoksun poistamiseen esim. kesämökillä tai puu-wc:ssä.
 • Ahtojää Yrttiuute kovalle vatsalle kun ruoansulatuselimistö oireilee kesäruoan muutoksista. Ota erityisesti iltasella. Jotkut reagoivat uusiin olosuhteisiin ja uusiin ruokiin kovalla vatsalla (muista juoda runsaasti ruoka-aikojen välillä).
 • Kamomilla Yrttiuute rauhoittamaan vatsaa kun on syönyt tai juonut jotain sopimatonta ja kun ruoansulatus kohtaa outoja pöpöjä. Vatsakramppeihin ja ripuliin esim. maitoallergikolle
 • Liriloru Yrttiuute virtsateiden ongelmiin kun esim. ruoka on ollut suolaista, on juonut liian vähän ja on kylmettänyt itsensä, jolloin on altis virtsatietulehdukselle (Kuumissa maissa ja kotimaan helteillä on muistettava juoda paljon).
 • Tyyneyden tipat Yrttiuute odottamattomiin tilanteisiin, hermostuneisuuteen, stressin purkautumiseen esim. rentouttavalla lomalla.
 • Unilintu Yrttiuute helpottamaan unen tuloa kun se on vaikeaa vieraassa paikassa tai kun ulkona on liian valoisaa. Käytä noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa.
 • Saunatipat Aitoja tuoksuja saunan kiukaalle (Terva, Eukalyptus, Mänty,Koivu, Minttu, Sininen hetki, Rentoutus, Metsänrauha).
 • Jalkasuihke Raikastaa ja virkistää jalkoja luonnollisella, tehokkaalla ja turvallisella tavalla, vie pois turvotusta ja väsymystä.
 • Virkistävä jalkakylpytiiviste Viemään pois jalkojen väsymystä ja turvotusta esim. kesäautoretkien jälkeen.
 • Virkistävä jalkavoide Jalkojen turvotuksiin ja väsymykseen.
 • Hoitava Käsivoide Pitämään puutarhakädetkin pehmeinä. Ahavoituneille ja halkeilevalle käsille Terva-pihkasalva.
 • Pakkaspojan kylmägeeli Erityisesti lihas- ja nivelalueiden traumoihin, venähdyksiin, jossa viileys helpottaa. Tehoa lisää Paras Ystävä kaurapakkaus kylmänä. Käytä myös mustelmiin 11 yrtin salvan kanssa yhdessä.
 • Ojan isännän muistolinimentti Hartia- ja niskajännityksiin, selkäalueen rentouttamiseen, lihaskireyteen, “vanhan ajan“ rasvaton linimentti, joka imeytyy hyvin eikä tahraa.
 • Sitronella eteerinen öljy Karkottamaan hyttysiä ja mäkäräisiä. Käytä sellaisenaan vaatteille, ulkotuoksylyhtyyn tai laimenna iholle (2% liuos) eli esim. 1ml eli noin 1/2tl 100ml:aan Frantsilan Aromaperushierontaöljyä.
 • Tea tree eteerinen öljy Käytä paarmojen ja hirvikärpästen karkottamiseen em. tavalla, kuitenkin iholle voimakkaammalla laimennoksella esim. 5ml 100ml kohti.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Lisää aiheesta hänen kirjoittamassaan kirjassa Luontoäidin Kotiapteekki

 

Liittyvät Tuotteet

 

 

 

Posted by Frantsila lauantai 30. toukokuuta 2015 9.07.00 Categories: Yrttien Maailmaa
Frantsila EU

ShareButton
ShareButton
ShareButton