Koko tuotevalikoima edullisin hinnoin, lisä-alennusta kun ostat enemmän! Toimitus kaikkialle maailmaan. Lue lisää

(Hypericum perforatum) johannesört

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on luonnonvarainen, tehokkaasti levittäytyvä monivuotinen ruoho. Sen kukat punertuvat murskattaessa punaisen väriaineen, hyperisiinin, vapautuessa; tämä on liittänyt kuisman monenlaisiin vereen liittyviin uskomuksiin. Tyypillisesti kerrotaan mäkikuisman versoneen Johannes Kastajan tai Jeesuksen maahan vuotaneesta verestä.

Mäkikuisma rohtona

Rohtona mäkikuismasta käytetään kukkivia versoja. Vaikuttavia aineita ovat hyperisiini eli punainen väriaine (0,1-0,3 %), flavonoidit (mm. hyperosidi ja rutiini), hyperforiini, katekiinityyppiset parkkiaineet, fytosterolit, fenolikarbonihapot ja eteerinen öljy (0,05-0,2%).

Mäkikuismalla on sapeneritystä lisäävä, tulehduksia estävä ja supistava vaikutus; hermosäikeiden uusiutumista parantava ja arpia parantava vaikutus. Mäkikuismaa käytetään sisäisesti mielen rauhoittamiseen ja mielialan parantamiseen; leikkauksien ja sädehoidon sekä sytostaattien aiheuttamien tuskatilojen ja masentuneisuuden hoitoon; ja ruoansulatuskanavan häiriöihin. Kansanlääkinnässä mäkikuismalla on hoidettu närästystä, keuhkotautia, vatsavaivoja, virtsapoltetta, altakastelua, kurkku kipua ja korvatulehduksia.

Mäkikuisma ulkoisesti käytettynä

Mäkikuismaa käytetään ulkoisesti öljynä hermovaurioihin, iskiaskipuihin, lihas- ja jännetuppitulehduksiin, lihasjännityksiin ja auringonpolttamalle iholle; suun huuhteluun suu- ja ientulehduksissa. Kylvyissä kuismalla hoidetaan jännityksiä, hermostuneisuutta ja masennusta. Ne kohottavat mielialaa, edistävät arpikudoksen ja hermotuksen paranemista ja hoitavat ihotulehduksia. Homeopatiassa mäkikuismaa käytetään hermovaurioiden hoitoon. Kuisma saattaa pitkäaikaisesti käytettynä aiheuttaa auringonvalon vaikutuksesta valolle herkistymistä etenkin hyvin vaaleaihoisille.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Lisää hoitavista yrteistä hänen kirjassaan Luontoäidin Kotiapteekki.

Frantsilan Mäkikuisma on luomuviljelty Frantsilan Luomuyrttitilalla Hämeenkyrössä. Frantsila pyrikii ekologisesti kestävään tuotantoon. Yrttiviljely ja keräily on täysin luomua. Frantsilan vanhan sukutilan yrttipellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977. Myös pakkausmateriaaleissaja muussa toiminnassa pyritään ekologisiin ratkaisuihin. Yrttien keruu oikeaan aikaan maksimoi tehoaineiden ja aromien määrän. Vastuullinen ja perusteellinen tuotekehitys takaa tuotteiden korkean laadun. Tuotteiden toimivuus varmistetaan ilman eläinkokeita vapaaehtoisilla ihmisryhmillä.

 

Mäkikuismaa sisältäviä tuotteita

 

 

 

Posted by Frantsila lauantai 24. lokakuuta 2015 17.21.00 Categories: Frantsilan Hoitavat Yrtit
Frantsila EU

ShareButton
ShareButton
ShareButton