Koko tuotevalikoima edullisin hinnoin, lisä-alennusta kun ostat enemmän! Toimitus kaikkialle maailmaan. Lue lisää

Laihdu itseäsi hellien ja hoitaen.

Suuri osa naisista ja osa miehistäkin on joskus elämänsä aikana laihduttanut ja useimmille paino on tullut laihdutuskuurin jälkeen takaisin samoihin lukemiin. Piiskalla tuskin saa pysyviä tuloksia aikaan, vaan itseänsä hellimällä oikeilla ja terveyttä edistävillä asioilla ja ruuilla. Niiden ruokanautintojen kieltäminen itseltään, joista pitää, tulee oletettavasti ahmintana takaisin. Viisaampaa on syödä mistä pitää, mutta vain vähän ja opetella nauttimaan terveellisistä vaihtoehdoista. Esim. kermaisen sokerikakun sijaan marjainen kaurakakku, karkin sijaan rusinat, perunalastujen sijaan paahdetut ja soijakastikkeella suolatut auringonkukan siemenet. Näin ei saada tyhjiä kaloreita vaan suojaravintoaineita, joita koko keho huutaa avukseen.

On hyvä muistaa, että pieni ylipainoisuus on ok. Kun kilot alkavat rasittaa sydäntä, keuhkoja ja niveliä tai kun väsymys vie täysin voimat, on syytä alkaa huolehtimaan ”sielunsa temppelistä” kunnolla.

Sanotaan, että joku lihoo - joku ei. Liikapainoisuus voi myös osaksi olla perinnöllistä tai jostain sairaudesta johtuvaa. Tällöin luonnollisesti hyvät ravintotottumukset ja korkea mieliala vielä entisestäänkin korostuu. Valitettavasti usein lapsena alkanut lihavuus jatkuu myös aikuisiässä ja voi olla yksi syy diabetekseen. Huonon syömismallin on voinut omaksua myös lapsena, kun on saanut makeaa ”rakkauden korviketta” itkiessään, ollessaan surullinen tai epäonnistunut tai kun on jäänyt esimerkiksi yksin kotiin. Lapset oppivat mitä myös aikuiset tekevät edellä. Terveet elämäntavat ovat suuri lahja lapsillemme.

Ohessa on ideoita kehon tasasuhtaisten muotojen aikaansaamiseksi. Vain osa ohjeista on hallintaa ja kurissapitämistä. Painonpudotus tapahtuu jopa itsestään, kun alkaa hoitaa, helliä ja rakastaa itseään, syömään terveellisesti sekä tekemään hyötyliikuntaa kuten puutarhan hoitoa ja ”pysäkinväli” kävelyä. Moni alkaa laihtua itsestään kun unohtaa pakkolaihduttamisen. Yksinkertainen päätös voi olla se, että jättää syömättä kaikki mikä sisältää valkoista sokeria ja valkoista vehnäjauhoa.

Kehon kiinteyttävien liikkeiden avulla iho ei ala riippua eikä rypistyä laihtuessa. Puhdistuskuureilla voi saada lisää motivaatiota mielen virkistämiseksi. Jos esimerkiksi stressi ja maassa oleva mieliala aiheuttavat liiallista syömistä ja makean mielitekoa, kannattaa perehtyä miten saada mielialansa kohotettua, miten hiljentää mielensä meditaatioon ja miten hoitaa stressiä.

Yrteillä voidaan tukea kehon laihdutusta monessakin mielessä:

  • turvotuksen ja nesteen keräytymisen poistossa
  • selluliitin ja muun kuona-ainekeräytymän poistossa aktivoimalla kaikkia erityselimiä ja niiden toimintaa samalla virkistäen olemusta
  • maksan ja sapen toiminnan elvyttämisen kautta sekä ruoansulatuksen tasapainottamisen kautta harmonisoida rasva-aineenvaihduntaa
  • tasapainottaa hiilihydraattiaineenvaihduntaa
  • antaa keholle kaikki sen tarvitsemat suojaravinteet; hivenaineet ja vitamiinit niin, että kehon välttämättömät ravintotarpeet tyydyttyvät vähällä. Näin vältetään se tilanne, että ihminen syö kaloreita ja puppuruokaa, joista ei kuitenkaan saa tarvitsemiaan välttämättömiä suojaravinteita ja siksi keho viestittää haluaan saada lisää ruokaa
  • hoitaa mielialaa niin, että iloinen, tyytyväinen, onnellinen ihminen syö yleensä vain sen mitä tarvitsee eikä tarvitse syödä suruunsa ja rakkauden puutteeseensa
  • tasapainottaa hormonaalista toimintaa ja kilpirauhasen funktiota
  • antaa täyteyden tunnetta vatsalaukkuun, jolloin nälän tunne vähenee

Useimmille ylipainosta kärsiville nesteen keräytymän poistaminen on yksi oleellisista tavoitteista. Samaan yhteyteen kuuluu myös kehon kuona-aineiden ja selluliitin aktiivinen poisto. Tällöin kasvilääkinnästä eli fytoterapiasta käytetään kasveja, jotka edistävät munuaisten toimintaa sekä nesteiden ja kuona-aineiden poistumista, samalla luonnollisesti aktivioden myös maksan, lymfan ja suoliston hyvää toimintaa. Tällaisia kasveja ovat mm. kultapiisku, koivu, nokkonen, juolavehnä, siankärsämö, mesiangervo, puna-apila, peltokorte, persilja ja voikukka. Edellä mainittuja kasveja voidaan käyttää yrttiteinä, yrttiuutteina ja yrttipuristeina. Muutenkin on hyvä juoda runsaasti 1,5 - 3 litraa päivässä.

Kasveja on hyvä vaihdella keskenään ja käyttää kerrallaan mieluiten vain 2 - 4 viikkoa. Yrttien annostussuositus on yrttiteetä 2 - 4 kupillista päivässä ja yrttiuutetta 15 - 20 tippaa 3 - 5 kertaa päivässä veden kera.

Hormonaalisen toiminnan muutokset naisella esim. vaihdevuosien yhteydessä yhdessä perinnöllisten tekijöiden kanssa, saattavat altistaa naisen painon nousulle, turvotukselle ja selluliitille. Monet edellä mainituista kasveista auttavat näissäkin ongelmissa, kun lisäksi muistetaan muut terveet elämäntavat; liikunta, ulkoilu, paikallinen hieronta ja jumppa, kasvisvoittoinen kevyt ja luonnonmukainen ravinto sekä kahvin, tupakan, virvokkeiden ja alkoholin välttäminen.

Jotta myös ulkoista kautta saadaan kasvien tehoaineita vaikuttamaan nesteiden ja kuona-aineiden poistoon, suositellaan käytettäväksi puoli-, koko-, tai jalkakylpyjä. Kylpyjen kesto on noin 15 - 20 minuuttia.

Paikallisesti voidaan tehdä myös hauteita ja kääreitä, mutta kotioloissa käytännöllisin tapa on hieroa kuona-aineita ja selluliittia sisältäviä kehon alueita yrttejä sisältävillä yrttiöljyillä, -voiteilla tai -emulsioilla.

Yrtit toimivat todellakin laihdutuksen tukena ja kannattaa muistaa, että kasvilääkintä on myös sitä mitä ihminen syö. Ensimmäisenä kultaisena ohjeena on pyrkiä syömään kevyttä kasvisvoittoista, vähärasvaista, vähäsuolaista ja vähäsokerista ruokaa sekä mahdollisimman luonnonmukaista ja vähän käsiteltyä. Valkoisen sokerin voi korvata terveellisimmillä vaihtoehdoilla, kuten kuivatuilla hedelmillä ja mallas- tai vaahterasiirapilla sekä hunajalla tai ainakin ruskealla raakasokerilla sekä vaaleat leivonnaiset kokojyväleivonnaisilla.

Runsas juominen on edullista laihduttamisessa, koska se myös täyttää ja vie pois nälän tunnetta. Yrttiteen käyttöä ei kuitenkaan suositella myöhään illalla, koska se aiheuttaa yleensä myös yövirtsaamisen tarvetta.

Täyttävän tunteen antavat myös kalorittomat kuidut kuten lese ja vatsassa turpoavat kasvilimaa sisältävät kasvit kuten pellava.

Syöminen luo yleensä ihmiselle mielihyvää ja liikasyöminen voi joskus olla sitä, että syö suruunsa tai kun muuten on paha olla. Sanotaan, että syömisen avulla ihminen yrittää saada rakkautta itselleen. Näitä väittämiä ajatellessa korostuu ihmissuhteiden ja tunne-elämän tasapainon merkitys. Itsensä hyväksyminen ja itsestä pitäminen on tärkeää. Itseinho ja siltä pohjalta lähtevä laihduttaminen saattaa tuottaa mielipahaa, itsensä rankaisemistunnetta ja aiheuttaa ehkä jopa vastakkaisen syömisvimman. Mielialan tasapainottamiseen voi kokeilla kukkauutteita kuten esim. suomalaisia kukkauutteita (koivu, metsänkurjenpolvi, lumme ja mustikka). Mielialaa nostavia yrttejä ovat mm. kauranverso, sitruunamelissa ja kuisma.

Luonnollisesti tahdollakin on osuutensa laihduttamisen onnistumisessa ja on opittava uusia ruokatottumuksia; otettava iltasyömisen tilalle vain hieman iltajuomista tai jotain muuta mieltä tyydyttävää tekemistä kuten iltajoogaa, liikuntaa, ulkoilua ja hyvää lukemista. Ja jos tulee pakkomielle, että on syötävä, valitaan jotain muuta syötävää pullan, sipsien ja karkin sijaan kuten porkkana ja muutama pähkinä.

Mielessä on hyvä pitää ajatus, että päivän pääateria korvataan kevyellä, kuitupitoisella ja siten täyttävällä ravinnolla. Turhat tyhjät kalorit jätetään pois. Kasviskeitot ja runsaat tuoresalaatit ovat täyttäviä, mutta vähäkalorisia. Kasviöljyillä korvataan eläinrasvat ja proteiinin lähteeksi mielellään pavut ja linssit lihan sijaan.

Laihduttaminen on useasti ryhmässä tai jonkun ystävän kanssa paljon helpompaa kuin yksin. Muutaman kilon laihdutussaavutus kannattaa palkita esim. lähtemällä teatteriin, konserttiin, luontaishoitoihin, kosmetologin hoitoon tai esim. hyvälle luontaishoito- tai kasvisruokakurssille.

 

FRANTSILAN LUOMUYRTTITILAN TUOTTEISTA APUA

Suomalaisista yrttivalmisteista tunnettuja turvotusta poistavia yrttejä sisältäviä tuotteita ovat Frantsilan Liriloru yrttiuute ja Lähde yrttitee. Kuona-aineita poistavia, varsinkin maksan, pernan ja lymfan kautta toimivia tuotteita ovat Detox puhdistustipat yrttiuute ja Puhdas puro yrttitee.

Hivenaineiden, vitamiinien ja kasviantioksidanttien riittävä saanti on myös oleellista. Asiaa auttaa korkealaatuinen viherjauheseos kuten esim. Frantsilan Aurinkovoima nokkosyrttiviherjauhe. Laihdutuksen aikana hivenaineiden ja vitamiinien saanti on turvattava joskus myös hivenaine- ja vitamiinivalmisteilla varsinkin, jos ravinto on laadultaan todella kehnoa. Kromia suositellaan lisäksi makeannälän voittamiseksi. Yleisesti mielialan nostamisessa kannattaa taas käyttää Frantsilan Tyyneyden tipat yrttiuutetta.

Ulkoisesti laihdutusta tukevia tuotteita ovat Frantsilan Virkistävä kylpysuola tai Virkistävä yrttijalkakylpytiiviste, joiden yrtit vaikuttavat aineenvaihdunnan elvyttämisen lisäksi positiivisesti mielialaan ja hormonaaliseen tasapainoon. Frantsilan Kiinteyttävä Vartalovoide tai Virkistävä Kapha ayurvedinen hoitoöljy sekoitettuna siihen muutama tippa Kapha eteeristä öljyseosta on suositeltavia tuotteita selluliitin hoitoon ja laihdutuksen tueksi. Myös Lohikäärmesalva ja Kipuöljy pistävät kuonat liikkeelle. Samoin Hoitava Suomi-savisuikulan ja Ainon hoitoturpeen käyttö voi olla hyvinkin tuloksellista.

Kirjoittanut Virpi Raipala-Cormier, Frantsilan Luomuyrttitila. Tutustu tarkemmin terveelliseen ja turvalliseen hyvää oloa tuovaan painonhallintaan hänen kirjoittamastaan kirjasta: Luonnonkaunis; yrtit ja luontaishoidot naisen kauneuden ja terveyden tukena, WSOY 2004. Herkullisia kasvisruokareseptejä löydät Frantsilan Yrttitilan Kasviskeittokirjasta

 

Liittyvät Tuotteet

 

 

 

Posted by Frantsila torstai 28. toukokuuta 2015 9.15.00 Categories: Yrttien Maailmaa
Frantsila EU

ShareButton
ShareButton
ShareButton